Rozdiel medzi bielym, červeným a ružovým vínom

Biele, červené a ružové vína sa líšia spôsobom výroby a použitým typom hrozna. Tu sú hlavné rozdiely medzi týmito typmi vína:

  1. Biele víno:
    • Je vyrábané z bieleho hrozna alebo z červeného hrozna bez kôry a šupky.
    • Počas fermentácie sa šťava oddelí od šupky, čím sa zamedzí kontaktu so šupkami, čo dáva vínu jasnú farbu a ľahkú chuť.
    • Bielemu vínu môže chýbať tanín (triesloviny), ktorý je bežný v červených vínach.
    • Odporúčame tieto odrody, ktoré nájdete u nás: Tramín červený, Devín, Milia, Noria, Pesecká Leánka, Pálava …
  2. Červené víno:
    • Je vyrábané z červeného hrozna, ktoré obsahuje kôru a šupku.
    • Počas fermentácie sú šupky v kontakte so šťavou, čo dáva vínu farbu, chuť a tanín.
    • Tanín pridáva červenému vínu štruktúru a môže ho urobiť vhodným na starnutie, čiže archiváciu.
    • Odporúčame tieto odrody, ktoré nájdete u nás: Dunaj, Hron, Váh, Alibernet, Frankovka modrá, Modrý Portugal, Syrah …
  3. Ružové víno:
    • Je vyrábané z červeného hrozna, ale šupky sú v kontakte so šťavou len krátko, často len počas niekoľkých hodín, tým sa do šťavy dostane len málo farbiva obsiahnutého v šupke.
    • Krátka doba kontaktu so šupkami dáva ružovému vínu jemnú farbu a obmedzený obsah tanínu.
    • Chuť ružového vína môže byť niekde medzi bielym a červeným vínom, závisí to od množstva času, ktorý šupky strávia vo fermentujúcej šťave.
    • Odporúčame tieto odrody, ktoré nájdete u nás: Cabernet Sauvignon, Dunaj, Merlot, Hron …

Takže hlavným rozdielom medzi týmito typmi vín je spôsob, ako sa vyrábajú a čas, počas ktorého je hrozno v kontakte so šupkami počas fermentácie.